Hverdagsliv

Her kan du læse korte historier om de små stjernestunder fra hverdagen her på Sønderhaven.

Morgenstund har guld i mund

Klokken er 10 min. i 7 om morgenen. Natholdet summer rundt ved kontoret med de sidste dokumentationer og overleveringer til de næste, som er mødt ind.

På afdeling Vest dufter der allerede af bollerne og tebirkesene i ovnen, og af friskbrygget kaffe på maskinen.

 

Hr. Grøn, som altid er tideligt på færde, kommer trillende ud, da han hører en velkendt stemme i spisestuen. Sproget er der ikke meget tilbage af, men de plirrende øjne og et skævt smil fortæller tydeligt, at han er tørstig og klar til at få morgenmad. Et stort glas juice bliver inhaleret i rasende fart, og han læner sig tilbage i sin kørestol ved vinduet ud til terrassen. Hr. Grøn nikker ivrigt, da han bliver tilbudt en bolle med tandsmør og ost, da bagepladen tages ud af ovnen.

 

Fru Lilla støder til, og fortæller vanen tro, at hun sov længe som ung, men er blevet et A-menneske. At hendes mor tog mange kampe med hende som ung, og at hun ikke ville stå op før om eftermiddagen bliver fortalt for 117. gang, og vi griner af den igen i dag. Det blødkogte æg, som kun må få 5. min, så det er lidt løbende, takkes der smilende ja tak til.

 

”Husk en sjat piskefløde i kaffen” siger fru Lilla ”Sådan har jeg altid drukket den”

 

I løbet af en halv time indfinder de fleste beboere sig ved bordene, og der bliver sludret flittigt nogle steder, mens der ved andre borde lige fås øjne, med personalet til at hjælpe med at få gjort klar til morgenmaden eller få yoghurten indenbords.

 

De store vinduer ud til verdenen udenfor indikerer en tirsdag med blå himmel, og der tales om hvad der skal ske i dag. Der er mulighed for at komme på cykeltur ud i landskabet, og et besøg til den ny-plejede sansehave virker umiddelbart som det, der vækker mest interesse.

 

Dagen er kommet godt fra start, og oplevelser og samvær ligger forude i endnu en skøn sommerdag på Sønderhaven.

 

 

 

 

 

Sig det med blomster

På terrassen ud fra køkkenet på 1. sal øst sidder fru Brun i en havestol og nyder formiddagsolen. Under parasollen sidder fru Gul, og misser med øjnene. Hun kan godt lide den friske sommerluft, men ikke den skarpe sol. Et personale er ved at plukke krydderurter i bedet, som er blevet plantet allerede i juni.

Fru Brun ser ikke så godt, så hun får en lille håndsrækning til at få forskellige blade i hænderne, og gnider dem mellem sine fingre. Hun udbryder; ”Den kender jeg godt – det er persille” Hun kan også godt genkende citronmelisse, og fortæller at hun ææælsker citronfromage. Mynte og basilikum dufter også velkendt, dog er navnene ikke lige til at huske.

Fru Gul har brug for mere hjælp til at få aromaerne fra krydderurterne op i næseborene. Hun smiler bredt, når en ny duft rammer lugtesansen.

Begge damer slutter af med at lugte til en stor udsprunget rose fra haven, og fru Brun er ikke i tvivl om lugten. Hun bryder ud i sang:

Den yndigste rose er funden,
blandt stiveste torne oprunden,
vor Jesus, den dejligste pode,
blandt syndige mennesker gro'de.

Stemmen er tynd, men tydelig, og mindet om sangen ”Den yndigste rose er funden” sidder knivskarpt, selvom vi kun får glæde af første vers i dag.

Pladen fuld

De trofaste banko-gangere er samlet omkring bordet i TV-stuen på 1. sal øst.

Bankoplader er delt ud, og alle sidder klar med de orange brikker til at lægge på tallene, skulle de blive råbt op. Hr. Blå har i dag valgt at spille på hele tre plader.

”Jeg regner skam med at vinde i dag” siger han selvsikkert og tilføjer ”Jeg håber, at der er lakridspiber mellem gevinsterne” Fru Grøn mener nu, at Kattetunger er mere værd at vinde. De bliver dog hurtigt enige om, at det er godt, at der er noget for en hver smag, inden første spil skydes i gang.

”Alt kan lade gøre – nr. 40” siger opråber højt og tydeligt

Fru Hvid beder to gange om at få det gentaget, da hørelsen ikke er hvad den har været, og en god ihærdighed belønnes, da hun forsigtigt kan lægge en brik på tallet 40 på sin plade.

To hele plader og otte rækker senere brydes der op, og rollatorer med præmier styres mod respektive afdelinger. Hr. blå sidder meget tilfreds i sin kørestol med sine fortrukne lakridspiber i skødet ”Jeg tror minsandten, at jeg skal spille tre plader hver gang fra nu af”.

 

 

Menneskets bedste ven

Et højt uldent vuf lyder i TV-stuen, hvor en hånfuld af beboerne sidder og drikker eftermiddagskaffe. Besøgshunden Balder løber logrende rundt mellem lænestole og sofa, og der må lige holdes på service, da det ellers er i fare for at blive fejet af bordet af en dusket hale. Fru Violet rækker med det samme sine hænder mod Balder, som kvitterer med en lyserød og våd tunge på hendes håndflader.

”Jeg havde en puddel, der hed Rosa, som blev 16 år” fortæller Fru Violet, mens hun gavmildt stryger Balders pels”

”Vi havde en Skt. Bernhards hund, da vi boede på Lolland” siger Fru Orange, men den blev vist ikke helt så gammel.

Besøgshunden Balder snuser rundt og hilser på alle, men bliver hængende længst ved Hr. Brun, da hans glæde for småkager har efterladt en anseelig mængde krummer på gulvet, hvor han sidder, og ikke en eneste undgår Balders opmærksomhed.

Mens Balder er på besøg kommer mange anekdoter om hunde op at vende, og især Hr. Blås historie om nabohunden som blev skudt af en frihedskæmper under krigen, fordi den sladrede med sin gøen, tog helt sikkert mange kegler denne eftermiddag.

Musik skal der til

”Hvad er det nu der skal ske” gisper Fru Hvid befippet, da hun forsigtigt bliver hjulpet op af sin lænestol. Da hun får gentaget beskeden om, at koncerten med en-mandsorkestret starter om få minutter, lyser hendes ansigt straks op, og der kommer for alvor gang i benene med kurs mod repos’et, hvor mange beboere allerede har indfundet sig omkring det elektriske klaver flankeret af en lilletromme og en akustisk guitar.

Der er serveret chips og peanuts, og de fleste har også takket ja til en kold øl eller vand.

Morten som skal optræde byder velkommen, og spørger om der er nogen særlige ønsker til sange i dag.

”Noget med John Mogensen” nærmest råber Hr. Grå, som vanen tro, var den første der fandt vej til koncerten.

”Jeg vil gerne høre sangen ”Gå med i lunden” får Fru Grøn indskudt efterfølgende, og flere nikker samstemmende til det forslag.

Mange gamle og kendte travere underholder beboere og pårørende på besøg den næste times tid, og der bliver både sunget med og vippet med tæer og fødder undervejs.

På vej tilbage til afdelingerne har Hr. Grå lige et afsluttende spørgsmål ”Hvornår er der koncert igen”?

Der var en, der var to, der var tre, der var fire, der var fem på cykeltur…

Antonny, en af de frivillige, er mødt trofast ind kl. 10 tirsdag formiddag. Han er som altid gået direkte ud i cykelparkeringen, og fundet den ene rickshaw-cykel frem, påsat batteri og tjekket seler, bremser og dæktryk.

”Hvem er dagens første passager?” spørger Antonny ivrigt, og tilføjer ”Efterårsfarverne er i særklasse i dag, så vi skal helt sikkert gennem skoven”

Hr. Sort kommer i samme øjeblik ud af elevatoren, og lyser op i et smil, da han ser Antonny, stå klar med cykelhjem og et termotæppe. Han kender rutinen efterhånden og kommer ubesværet op at sidde på rickshaw-cyklens sæde.

Inden de to cyklister, svinger ud på vejen foran plejehjemmet, bliver de hilst med ”God tur” af personalet.

En time senere kommer parret retur. Hr. Sort har røde kinder og et lille dryp på næsetippen. Adspurgt til dagens rute, fortæller Hr. Sort begejstret, at de i dag var et smut ude på flyvestation Værløse, hvor han for mange år siden aftjente sin værnepligt.

Han takker Antonny mange gange for turen, og de aftaler, at det må de gøre igen snart.

”Hvem er den næste på listen?” vil Antonny gerne vide, da han måske skal skifte over til tandem-cyklen i tilfælde af, at det er en beboer, som kan cykle lidt med selv.